Terminkalkulator.com » Svangerskapet

Forkjølelse og influsensa i svangerskapet

Hva hvis jeg blir forkjølet eller får influensa mens jeg er gravid??


Influens under graviditeten
Blir man forkjølet mens man er gravid
er det best å ta det med ro og få i seg
nok veske.

Når det er gravid er det mulig at du kan bli forkjølet eller få influensa. Fordi immunsystemet påvirkes av graviditeten så kan dine symptomer vare lenger enn vanlig. Litt rennende nese er ikke uvanlig i svangerskapet siden kroppen blir påvirket av hormon endringer, hvis man ikke har andre symptomer samtidig så er du antageligvis ikke forkjølet.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg blir forkjølet eller får influensa?

Hvis du skulle bli forkjølet eller få influensa så kan du prøve følgende for å føle deg bedre:

  • Øk væske inntaket av væske per dag. Vann er viktig, men også juice, brus og annen drikke er bra. Det som er viktig er å forsøke å få i seg mer veske enn vanlig.
  • Hvis du ikke klarer å spise, så forsøk å spise likevel. Det er bedre å spise mange små måltider enn å ikke spise noe i det hele tatt.
  • Forsøk å hvile så mye som mulig.
  • Bruk en ekstra hodepute. Å ligge med hode høyt bidrar til å lette pusten og reduserer hoste.

Hva om jeg har feber? Når skal jeg kontakte lege?

Litt feber er ikke farlig, men du bør regelmessig sjekke kroppstemperaturen. Ta kontakt med fastlegen (eller en legevakt) hvis

  • Du får høy feber
  • Du hoster opp grønt eller gult slim
  • Du har vansker med å puste
  • Du har brystsmerter
  • Du har svært sår hals
  • Du opplever andre symptomer som gjør deg bekymret, ofte så kan ting avklares med en telefon

Hva med medisiner?

Hvis du er er i slutten av svangerskapet eller i første trimester så bør du ikke bruke medisiner uten samråd med lege. Ellers i svangerskapet kan du bruke enkelte reseptfrie medikamenter, ansatte på apotek kan gi råd om reseptfrie medininer.

Hvordan forebygge forkjølelse og influensa?

Du kan ta en influensa vaksine, denne gir ikke en 100% beskyttelse og må tas før du kommer i kontakt med influensaviruset hvis vaksinen skal ha ønsket effekt.

Det beste tiltaket mot forkjølelse og influensa er god håndhygiene. Det vil si at man ikke spiser eller tar seg til ansiktet uten at man først har vasket hendene. Dette er fordi man ved god håndhygiene unngår at virus smitter i fra hendene over i munn, nese eller øyne. Smitte kan også overføres som dråpesmitte f.eks hvis en smittet hoster, men den største smitte risikoen er egne hender.

Gi din kommentar!

Skriv kommentaren din i skjemaet nedenfor, eller send etttilbaketråkk fra ditt eget nettsted. Du kan også følge kommentarenesubscribe to these comments via RSS.

Oppfør deg pent. Skriv på norsk, svensk eller dansk. Hold deg til tema. Ikke alle kommentarer blir publisert og noen kommentarer blir redigert før publisering.

Du kan bruke følgende HTML tagger:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Dette nettstedet bruker Gravatar. For å få fin personlige avatar, registrer deg for denne tjenesten på Gravatar.