Terminkalkulator.com » Featured

Barseltiden

Barseltiden begynner rett etter siste fødselsfase og varer i omtrent seks uker. I løpet av denne tidsperioden så vil kvinnens kropp gå tilbake til en normaltilstand etter graviditeten. Det vil si at kroppens hormonnivåer gå tilbake til det normale og at livmoren trekker seg sammen til normal størrelse. I begynnelsen av barseltiden så kvitter kroppen seg med alt som er nødvendig for å rense livmoren, det er som en menstruasjon bare mer kraftig, langvarlig og anderledes.

Å reise hjem fra sykehuset/fødestuen

Det er helt frivillig å være på barselavdelingen etter fødselen. Straks det ikke er noen medisinsk grunn til at man må bli og man selv ønsker det har man anledning til å bli skrevet ut. De fleste velger likevel å bli i minst 2 dager på barselavdelingen eller på et sykehotell. Hvis man er førstegangsfødene så er det som regel lurt å bli for å ha tilgang til rådgivning og hjelp.

Fødselsdepresjon

Omtrent en av ni fødene opplever klinisk fødselsdepresjon. En del flere opplever nedstemthet på grunn av hormonelle endringer og den store endringen i livssituasjonen det er å få et barn. De som allerede har depresjonsproblematikk er en risikogruppe for alvorlig fødselsdepresjon.

Omtrent en prosent av fødene får problemer med posttraumatisk stress etter fødsel. Posttraumatisk stress etter fødsel er noe det ikke er satt så mye fokus på i Norge, men mange fødene opplever tilsvarende symptomer som mennesker som har opplevd store katastrofer eller krig. Posttraumatisk stress kan og bør behandles og det er mulig å bli frisk. Vanlige symptomer er angst, irritabilitet, søvnvansker, mareritt og flashbacks.

Fødselspsykose forekommer etter 0.2% av alle fødsler, det er en svært alvorlig psykisk lidelse, som trenger behandling.

Alvorlige komplikasjoner

Det er to alvorlige tilstander som kan oppstå etter fødselen det første er Sheehans syndrom, som fører til at hypofysen får nedsatt funksjon. Dette skylles nekrose (vevsdød) på grunn av stort blodtap. Denne tilstanden er svært sjelden i Norge.

Den andre er svangerskaps relatert kardiomyopati som fører til at hjertet svikter eller får nedsatt funksjonalitet. Årsaken til svangerskaps relatert kardiomyopati er ikke fastslått, men det er en økt risiko for førstegangsfødene. Denne tilstanden forekommer i 0.03% av alle fødsler

Gi din kommentar!

Skriv kommentaren din i skjemaet nedenfor, eller send etttilbaketråkk fra ditt eget nettsted. Du kan også følge kommentarenesubscribe to these comments via RSS.

Oppfør deg pent. Skriv på norsk, svensk eller dansk. Hold deg til tema. Ikke alle kommentarer blir publisert og noen kommentarer blir redigert før publisering.

Du kan bruke følgende HTML tagger:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Dette nettstedet bruker Gravatar. For å få fin personlige avatar, registrer deg for denne tjenesten på Gravatar.